Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Refinantarea creditelor ipotecare – pareri pro si contra

La o prima vedere refinantarea unui credit ipotecar poate parea ceva dificil. Refinantarea unui credit ipotecar se poate dovedi ulterior o miscare inteligenta sau ceva ce ati putea regreta, in functie de deciziile pe care le luati.

 

Este important sa faceti calcule si sa luati in considerare refinantarea creditului ipotecar la momentul oportun.

Ce inseamna o refinantare a unui credit ipotecar ?

Practic, pe intelesul tuturor, refinantarea unui credit ipotecar inseamna obtinerea unui nou imprumut cu termeni si conditii noi, pentru a achita creditul ipotecar initial. Printr-o refinantare scapati de creditul ipotecar original platindu-l cu un nou imprumut. Daca alegeti sa refinantati un credit ipotecar trebuie sa fiti atenti la toate detaliile astfel incat sa nu va implicati intr-un nou credit care sa va ofere aceleasi conditii ca si creditul vechi.

 

Daca la creditul initial ati avut o rata fixa, la refinantare ar trebui sa aveti libertatea absoluta de a alege o rata variabila, daca doriti acest lucru.

Argumente pro si contra

Prin refinantarea unui credit ipotecar puteti beneficia de rate lunare mai mici. Un imprumut refinantat poate creste durata de rambursare dar va duce la o rata lunara mai mica. Daca prin refinantarea creditului ipotecar ati redus dobanda considerabil, atunci ar trebui sa fiti capabili sa reduceti si durata de rambursare al noului imprumut. Astfel puteti plati mai putin ca inainte si totusi sa scapati de rate mai repede decat era stabilit initial.

De aceea este foarte important sa tineti cont de dobanda creditului nou astfel incat aceasta sa fie mult mai avantajoasa decat dobanda oferita la creditul intial.

 

De asemenea, daca va aflati intr-o situatia neprevazuta si aveti nevoie urgenta de bani, printr-o refinantare va puteti plati creditul initial si in acelasi timp puteti obtine o anumita suma in numerar pentru a va rezolva problemele.

Principalul dezavantaj al refinantarii unui credit ipotecar, este perioada de rambursare. Atunci cand refinantati un credit, de cele mai multe ori conditiile, termenii si perioada de rambursare sunt extinse. Daca refinantati un credit ipotecar pe 30 de ani, din care au mai ramas doar 25 de ani de rambursare, cu un nou credit de 30 de ani, durata totala de rambursare va fi de 35 de ani. Un alt dezavantaj al refinantarii este reprezentat de anumite taxe si comisioane.

 

Trebuie sa calculati pentru a vedea daca taxele si comisioanele ce sunt implicate intr-o refinantare, sunt acoperite de sumele castigate prin reducerea dobanzii creditului nou.

Daca aveti de gand sa va refinantati un credit ipotecar, asigurati-va ca o faceti la momentul oportun. Este recomandat sa aplicati pentru o refinantare in momentul in care detineti cel putin 15-20% din casa voastra. Pentru a refinanta un credit este important sa aveti si un scoring puternic. Daca planuiti o refinantare in viitor asigurati-va ca in prezent platiti ratele la timp. Nu este indicat sa refinantati un credit ipotecar daca valoarea casei voastre a scazut. Creditul refinantat se va acorda in functie de valoarea actuala a casei voastre. Astfel, creditul nou poate fi mai mic decat creditul initial.

Leave a Response